O NAMA

Kroz sve naše aktivnosti i svakodnevnim osluškivanjem potreba i pitanja mama iz cele Srbije, Centar za mame je dobio inspiraciju da pokrene veb platformu ZA MAME.

ZA MAME je odgovor na sve ono što su nas mame pitale u našem pravnom savetovalištu. ZA MAME je odgovor na pitanje kada će naše besplatne radionice biti održane i u njihovom gradu. ZA MAME je reakcija na lične priče koje nam u poverenju stižu u psihološko savetovalište.

ZA MAME  na jednom mestu  sadrži informacije koje su mamama i trudnicama u Srbiji potrebne, kao što su pravni vodiči vezani za različita prava koja one mogu da ostvaruju i prostor za vebinare putem kojeg će svim zainteresovanim mamama, a ne samo onima koje su u Beogradu, biti dostupni sadržaji i teme koje inače obrađujemo na radionicama i predavanjima koje organizujemo.

ZA MAME je mesto koje okuplja mame onlajn, umrežava ih, olakšava komunikaciju i razumevanje, pruža neophodne informacije i dokumenta čini dostupnim, pruža pomoć pravnika, psihologa i drugih stručnjaka.

Vaša pitanja, sugestije i lične priče nam pomažu da zajedno rastemo. ZA MAME je baš to, mesto ZA MAME.

Centar za mame, udruženje građanki i građana, idejni tvorac platforme ZA MAME, postoji od 2012. godine i od tada podržava i povezuje mame u Srbiji, bori se za njihova prava, posebno radna prava, kao i protiv svih vidova diskriminacije kojima su mame izložene. Želimo i radimo na tome da živimo u zemlji u kojoj mame nisu diskriminisane, gde je njihov značaj za zajednicu i društvo prepoznat i gde svaka mama ima mogućnost da ostvari svoj pun ljudski potencijal.

Našem pravnom savetovalištu, nastalom iz težnje i želje da ni jedna majka u Srbiji ne bude radno diskriminasana zbog toga što je postala ili zbog toga što želi da postane majka, do sada se obratilo preko hiljadu mama iz cele zemlje. Mame imaju poverenja u nas i obraćaju nam se sa najličnijim i najosetljivijim pitanjima, a psihološkinje iz Centra za mame im odgovaraju u najkraćem mogućem roku kroz naše psihološko savetovalište Mame u poverenju 

Verujemo u preduzetnički duh mama, kao i u njihovu sposobnost da uzmu svoj život u svoje ruke. Zato smo do sada organizovali osam Bazara mama preduzetnica – čiji je cilj da promoviše, podrži i umreži mame preduzetnice na kojima je učestvovalo preko 130 fantastičnih mama i pokrenuli Maminu prodavnicu, prvu onlajn prodavnicu proizvoda koje prave mame.

Podršku mamama koje žele da se profesionalno razvijaju ili promene svoj poziv, pružili smo kroz online školu programiranja  Mama programira koji sprovodimo uz podršku Ministartstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Budući da znamo da su mame jedne drugima najveća podrška, svakog meseca organizujemo besplatne radionice za njih o različitim, veoma važnim temama, koje su istovremeno i mesto gde se mame povezuju i međusobno dele iskustva majčinstva.

Za prava mama u porodilištu, za dostojanstven porođaj i da porodilišta postanu prijatelji mama zalagali smo se kroz regionalnu kampanju Sloboda rađanju, kao i kroz druge inicijative za menjanje porodilišta 

Kampanjom P(B)ravo za mame okupile smo 250 mama iz cele Srbije koje su kod poslanica i poslanika u Narodnoj Skupštini lobirale da svaka mama prvu platu posle porođaja primi na vreme.

Pored Beograda, gde je sve počelo, Centar za mame postoji i u Šidu, Nišu i Novom Sadu. Pozivamo  mame i iz drugih gradova da nam se pridruže i povežu mame u svojim mestima.

Platforma ZA MAME je nastala kroz projekat „Uspešni fandrejzing” Trag fondacije i njeno pokretanje je omogućilo preko 50 ljudi iz celog sveta.

Izradu ove platforme omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i američki narod. Sadržaj i stavovi izneti u ovoj publikaciji predstavljaju stavove autora i nužno ne izražavaju stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.